Stimați colegi,
Luni s-a înregistrat la Biroul Permanent proiectul de lege pentru desființarea Secției de Investigare a Infracțiunilor din Justiție (SIIJ), cunoscută în spațiul public și ca Secția Specială și e important să votăm în cunoștință de cauză.
CSM a dat aviz negativ înființării SIIJ motivând la vremea respectivă faptul că nu există argumente care să justifice un tratament juridic și procedural diferit pentru categoria magistraților.
Comisia de la Veneția, Greco și Comisia Europeană în raportul MCV au completat, criticând înființarea SIIJ ca având potențial de afectare a independenței justiției. Nicio astfel de precizare în avizul CSM la momentul înființării SIIJ.
Acum, la momentul desființării SIIJ, ne aflăm în bizara situație în care aceeași instituție, CSM, dă din nou aviz negativ și de această dată utilizează argumentul necesității asigurării independenței justiției, solicitând garanții în acest sens.
În realitate, CSM nu a avizat negativ desființarea SIIJ, ci a avizat negativ un aspect cu analiza căruia nu a fost învestit: dacă sistemul judiciar din România, în general, conferă suficiente garanții magistraților împotriva eventualelor cercetări abuzive, astfel încât să se limiteze, pe cât posibil, orice eventuală presiune asupra acestora. Este o discuție care da, trebuie purtată, însă e important ca noi, parlamentarii, să putem face distincția clară între:
1. situația urgentă – desființarea unei structuri care ACUM, în momentul în care mă adresez dumneavoastră, are potențial de a afecta independența justiției și, drept urmare, trebuie acționat imediat. Asupra desființării SIIJ trebuie, stimați colegi, să ne pronunțăm ACUM pentru că ridicarea MCV poate să depindă de votul nostru.
2. analiza unui cadru legislativ de conferire a garanțiilor de limitare a posibilității creării presiunilor asupra magistraților prin eventuale cercetări abuzive – situație care, in abstracto, vizează orice tip de cercetare penală, indiferent de structura de parchet și de tipul de infracțiune. Aceasta este o inițiativă mult mai complexă, care comportă discuții sensibile și, drept urmare, nu poate fi analizată în procedură de urgență, adică la acest moment.
Asupra desființării SIIJ vom vota în curând, iar componenta negativă a avizului CSM nu vizează per se desființarea acestei secții, precum am argumentat anterior. Stimați colegi, este, în fond, un vot pentru întărirea statului de drept.
Vă mulțumesc,
Murariu Oana – Deputat USR PLUS de Cluj