Am fost nominalizată pentru a face parte din Comisia specială comună a Camerei Deputaților și Senatului pentru examinarea pachetului care conține cele 3 legi ale justiției (Comisia specială pentru legile justiției). Mai mult, în această comisie ocup poziția de vicepreședinte. Comisia a avut activitate întreaga lună septembrie – de luni până vineri, în unele zile de dimineața până seara târziu.
Raportat la pachetul privind cele 3 legi ale justiției am depus, alături de colegii din USR PLUS, sute de amendamente pentru a avea o formă decentă. Desigur, amendamentele noastre sunt respinse de coaliția PSD-PNL. Nu sunt acceptate nici amendamentele pur formale ori tehnice, de procedură, care sunt percepute ca fiind benefice în comisie…până la vot. Modalitatea prin care au fost susținute de noi amendamentele o puteți consulta, de exemplu, aici.
Am susținut amendamente la Legile justiției de la tribuna Camerei Deputaților, încercând să îndreptăm calea greșită pe care s-a pornit în Comisie. Fiecare proiect de lege din pachetul privind legile justiției a avut o ședință proprie de dezbatere de la Tribuna Camerei Deputaților, 3 săptămâni activitatea Camerei Deputaților fiind organizată în jurul acestora.
Am tras un semnal de alarmă, în presă, asupra formei pachetului legislativ propus de Ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, dar și asupra direcțiilor pe care intenționează să le impună parlamentarii de la PSD și PNL. Detalii aici. De asemenea, am susținut o declarație politică în care am subliniat faptul că, în momentul actual, Coaliția PSD-PNL-UDMR își bat joc de procedura evaluării magistraților. Declarația poate fi vizionată aici.
În urma cererii de reexaminare formulată de Președintele României, proiectul de lege privind avertizorii de integritate a fost reîntors în Parlament și corectat parțial la Senat. În cadrul comisie juridice din Camera Deputaților am susținut 2 amendamente prin care am corectat faptul că în urma modificărilor de la Senat, identitatea persoanelor care fomulează sesizări anonime poate fi ușor descoperită. Amendamentele au fost respinse în Comisia juridică a Camerei Deputaților, însă Ministerul Justiției a solicitat reîntoarcerea proiectului de lege la comisie TOCMAI în baza amendamentelor mele.
Am fost alături de Excelența Sa Andrew Noble, ambasadorul Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord la Bucureşti, aducând un ultim omagiu în cartea de memorii destinată Majestății Sale Regina Elisabeta a II-a. Detalii aici și aici.
Am participat la evenimentul organizat în Cluj, „Femei în politică”, unde am vorbit despre modul în care o femeie demnitar este percepută în Parlamentul României. La această discuție au participat Alina Roxana Gîrbea – co-fondatoarea Femei în Politică, Adriana Cristian – consilieră locală a Municipiului Cluj-Napoca, Anca Marcu – Viceprimăriță a Comunei Cojocna, Andreea Voina – doctor în științe politice, Barbu Mateescu – sociolog, Ovidiu Pecican – istoric.
Am participat în Cluj-Napoca la dezbaterea privind situația arealului natural Hoia-Baciu și a tot ceea ce se întâmplă în jurul său. Frica mea, și a altora, este că nu vom putea evita senzația de sufocare specifică marilor orașe. Și teama aceasta nu vine de nicăieri, ci s-a accentuat în ultimii ani odată cu dezvoltarea urbanistică haotică din Cluj-Napoca. Detalii aici.
Am început o nouă sesiune de practică a studenților de la Facultatea de drept a Universității „Babeș-Bolyai” la biroul parlamentar din Cluj-Napoca. Aceștia au fost împărțiți în 6 grupe, iar fiecare grupă trebuie să creeze, de la 0, un proiect de lege. Puteți citi mai multe aici.
Vizite în teritoriu – Dej (18.09), Cluj-Napoca (19.09), Mihai Viteazu (25.09), Turda (25.09), Câmpia Turzii (25.09).
Am avut 4 apariții Radio-TV la: Radio Cluj, Antena 3, TVR Cluj.
For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded. For more details, please see our Politica de confidențialitate.