• Am înregistrat un nou proiect de lege. Acesta prevede un nou pas important pentru digitalizarea justiției din România. Se creează contextul utilizării sistemelor de videoconferință cu care au fost dotate peste 90% din sălile de judecată din România în perioada pandemiei. Propun o modificare a Codului de procedură civilă astfel încât procesele care se amână fără discuție și despre care se cunoaște acest aspect în prealabil, de la momentul pregătirii ședinței de judecată de către instanță, să poată fi desfășurate și prin videoconferință, dacă măcar una dintre părți optează în acest sens.

  • Mi-am susținut proiectul de lege de majorare a pragului de deductibilitate simplificată pentru mediul de afaceri la achiziția de mijloace fixe, de la 2500 lei la aproximativ 6000 lei, în fața Consiliului Economic și Social, de unde am primit un aviz favorabil.

  • Am participat la întâlnirea delegației române la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei, unde am calitatea de membru supleant și fac parte din comisia juridică și din comisia pentru migrație, în urma votului primit în luna martie de plenul reunit al Camerei Deputaților și al Senatului.

  • La invitația Ambasadei Marii Britanii am participat la evenimentul „Celebrating the successes of UK – Romania cooperation on Human Traficking”.

  • Luna martie a marcat și constituirea grupurilor parlamentare de prietenie cu alte state, astfel, fac parte din grupurile de prietenie cu Franța, Japonia (unde sunt secretarul grupului), respectiv Malta (unde sunt vicepreședinte).

  • Am organizat la Cluj, alături de colegii mei parlamentari, domnii Ciprian Rigman și Ciprian Rus, un eveniment dedicat transpunerii directivei privind transparența salarială, respectiv egalității salariale între femei și bărbați.

    Ce prevede Directiva? 

    👉Printre altele, compania e obligată să pună, chiar din anunțul de angajare, cel putin limite între care va fi salariul acordat

    👉Implementarea de criterii clare și obiective, nedescriminatorii, pentru remunerația salarială. De exemplu dacă salariul e dat în funcție de indicatori cheie de performanță (KPI), aceștia trebuie să fie accesibili angajaților. 

    👉Salariul poate fi dezvăluit de angajat, dacă dorește. 

    👉Pe lângă sindicate și ONG-urile pot acționa în instanță pentru salariați în cazul in care angajatorul nu respecta regulile privind transparența salarială.

    Ce am concluzionat? 

    📌Că avem nevoie de o legislație de transpunere cât mai clară, care să permită atingerea scopului urmărit de Directivă în direcția creșterii transparenței și eliminării discriminărilor de pe piața muncii. 

    📌Că este necesar să avem grijă ca și împovărarea pusă în sarcina companiilor să fie cât mai redusă, pentru că nimeni nu își dorește să crească birocrația și așa sufocantă din România. 

    📌Nu în ultimul rând, e clar că va fi absolut vitală realizarea unei campanii de informare națională cu privire la prevederile legislației, pentru ca acestea să fie corect înțelese de populație. Nu, directiva nu presupune că vom cunoaște automat salariile tuturor colegilor, dacă ei nu vor să ni le dezvăluie.

  • Am formulat o plângere la Inspecția Judiciară, împreună cu colegii mei parlamentari din comisiile juridice, pentru a se analiza conduita procurorului de caz din dosarul penal al fraților Tate – dacă ridicarea interdicției de a părăsi țara a constituit rea-credință sau gravă neglijență.

  • Alături de consilierii locali USR din Huedin, domnii Marius Ciota și Csaba Kudor, am avut o sesiune de audiențe la Biroul Parlamentar. De asemenea, am avut deplasări în teritoriu la Gherla și Dej – interacțiuni cu cetățenii cu ocazia zilei de 8 martie. 1 martie a fost marcat în centrul municipiului Cluj-Napoca, în dialog cu cetățenii cărora le-am oferit cu drag un mărțișor.

  • Am participat, în calitate de speaker, la evenimentul organizat de către UN Youth Romania – „Târg de solidaritate feminină – Împreună pentru o lume fără violență.”

  • Am participat și la evenimentul „The Woman”, organizat în Cluj-Napoca. Evenimentul este dedicat promovării leadershipului feminin.

  • În decursul lunii martie am avut 9 audiențe și ne-am auzit de 4 ori la radio și TV.

  • Am luat parte la:

    9 ședințe în plenul Camerei Deputaților;

    2 ședințe în Plenul Comun al Camerei Deputaților și Senatului;

    5 ședințe ale Comisiei Juridice, de Disciplină și Imunități;

    4 ședințe ale Comisiei pentru Drepturile Omului, Culte și Problemele Minorităților Naționale;

    1 ședință a Comisiei pentru Statut;

    1 ședință a Comisiei pentru Regulament.