Astăzi e Ziua internațională a persoanelor cu dizabilități. În România nu avem un cadru legislativ neadecvat pentru persoanele cu dizabilități. Din păcate, nu se vede aproape nimic în practică… legea nu se aplică.
Pentru că am Biroul Parlamentar din Cluj-Napoca la etajul 1 al unei clădiri vechi din centrul orașului, pe str. Universității, nr. 11, fără lift și fără ca scările să fie dotate cu dispozitiv pentru acces cu căruciorul cu rotile, nu am renunțat până când Camera Deputaților nu mi-a dat în gestiune acest dispozitiv mobil care asigură acces cu căruciorul pe orice scări. Îl am din 2021 și da, a fost utilizat pentru că am întâlniri săptămânale cu cetățenii.
Dacă eu am putut să fac asta pentru un Birou Parlamentar, de ce nu ar putea și toate instituțiile publice din Cluj-Napoca să se conformeze legii? De ce așteaptă să fie date în judecată? Chiar e necesar să purtăm persoanele cu dizabilități în instanță pentru a se impune respectarea legii și a fi tratate decent?
În curând se va dezbate bugetul de stat, iar dacă conducătorii instituțiilor din județul Cluj nu au cerut de ani de zile să li se aloce bani pentru accesibilizare, voi face eu – ca deputat de Cluj – amendamente în acest sens.