Uite așa e în plină desfășurare mica reformă în Justiție:
1️⃣ Luni s-a discutat în plen și miercuri s-a adoptat proiectul de lege pe care l-am inițiat privind îndreptarea unei omisiuni în ceea ce îi privește pe grefieri. Pentru un act de justiție de calitate și componenta de respect și echitabilitate față de actorii implicați în desăvârșirea actului de justiție e la fel de importantă precum cea de critică atunci când există derapaje.
2️⃣ Marți s-a votat în Comisia Juridică proiectul de lege pe care l-am inițiat privind o mai bună administrare a ședinței de judecată, prin fixarea proceselor pe calupuri de ore (așa cum s-a întâmplat în pandemie). Nu vom mai sta cu orele pe holuri așteptând să ni se facă dreptate. Va intra în curând în plenul Camerei Deputaților, care este cameră decizională.
3️⃣ Miercuri am participat la conferința „Argumente pentru o nouă lege a expertizei judiciare”, organizată de Comisia Juridică a Senatului, în care am prezentat proiectul de lege pe care vreau să îl înregistrez în martie, privind digitalizarea modului în care se desemnează experții în instanță, ținând cont și de încărcătura acestora. Astfel, există premisele de a se scurta considerabil durata în care se efectuează expertizele și, automat, a procesului în sine. Am reiterat reprezentantului Ministerului Justiției necesitatea de a se organiza examen pentru a avea mai mulți experți în cazul specialităților deficitare.
4️⃣ Joi am prezentat la conferința de presă organizată împreună cu colegii parlamentari USR de Cluj că am formulat o solicitare la Ministerul Justiției (și voi insista tot anul) pentru ca Palatul de Justiție din Cluj-Napoca și Judecătoria Turda să intre în reparații în anul 2023, raportat la planificarea Ministerului Justiției de remediere a infrastructurii instanțelor și parchetelor în perioada 2023-2026.
5️⃣ Săptămâna aceasta am finalizat și am inițiat discuțiile pre-înregistrare a două proiecte de lege de modificare a legii contenciosului administrativ, prin care reechilibrăm raportul în cadrul procesului dintre persoanele care dau în judecată autoritățile pentru abuzuri și autoritățile publice. În prezent legislația este extrem de nefavorabilă particularilor, care au termene scurte, proceduri suplimentare de îndeplinit etc. Practic lărgim dreptul de acces la justiție, diminuat legislativ anterior în mod nejustificat.