Și pacienții non-Covid au nevoie de îngrijiri medicale, iar medicii specialiști sunt necesari și în alte spitale, pentru a gestiona pacienții care suferă de alte patologii.

Ordinul prin care s-a interzis unităților sanitare angajarea medicilor rezidenți care au promovat examenul anul acesta în specialitățile ATI, medicină de urgență, epidemiologie, radiologie-imagistică medicală, boli infecțioase și pneumologie sfidează principiul LEGALITĂȚII.

 

Așa cum am mai menționat anterior, este nevoie de #COERENȚĂ în legiferare. Deși este de înțeles că în situații deosebite se impune luarea unor măsuri deosebite, principiul legalității trebuie respectat în permanență. Atunci când observăm înfrângerea acestui principiu, consider că este în interes public să atragem atenția și să solicităm remedierea situației. 

Drept urmare, am formulat o cerere de revocare a acestui ordin, prin care singura posibilitate a medicilor rezidenți care au susținut examenul de specialist anul acesta este cea de angajare la compartimentul Suport COVID-19 din cadrul Unității de Primiri Urgențe a Spitalului de Urgență „Profesor Dr. Dimitrie Gerota”. Prin acte normative cu o forță juridică superioară (Legea nr. 136/2020 și OUG nr. 186/2020) se prevede că spitalele pot face angajări în această perioadă, fără a exista diferențierea, iar printr-un ordin nu se poate deroga sau nu se pot aduce excepții de niciun fel de la prevederile unei legi.

 

Cerere reflectă și poziția Colegiului Medicilor Cluj, comunicată Colegiului Medicilor din România în vederea susținerii acestui punct de vedere unitar. 

Avem specialiști, să aducem poziția lor în Parlamentul României și să îi încurajăm să își pună amprenta asupra bunăstării tuturor!