Particip zilele acestea la atelierul organizat de ambasada britanică la București pe subiectul combaterii sclaviei moderne și a traficului de persoane, o temă fundamentală de securitate socială a României, un fenomen care a luat amploare în țara noastră și care, iată, a ajuns să afecteze și să îngrijoreze partenerii britanici. Aceștia au mobilizat oameni relevanți din structurile lor interne de combatere a traficului de persoane, de asistență a nevoilor persoanelor abuzate, pentru a veni la București și a-și oferi expertiza autorităților române prezente și ele la eveniment.
România este o țară-sursă importantă pe harta sclaviei moderne și a traficului de persoane, lucru care mă preocupă ca femeie și soție, în calitatea mea actuală de deputat și vicepreședinte al comisiei pentru drepturile omului, în timp ce prin prisma meseriei de avocat m-am întâlnit cu multiple astfel de abuzuri.
Personal, am luat inițiativa de a dezvolta o campanie de informare pe aeroporturile din țară despre pericolul la care se expun tinerele românce vulnerabile social, financiar și emoțional și, astfel, mai predispuse spre a fi racolate de proxeneți prin metoda Loverboy, pentru a fi manipulate să practice prostituția sub pretextul atașamentului și al promisiunilor unei vieți mai bune. Campania se dovedește un succes, tot mai multe aeroporturi dorind să participe. Un alt prilej prin care mi-am putut face simțit ajutorul este războiul din Ucraina, imediat după venirea primelor mame cu copiii lor în România, am pornit o campanie de informare adresată femeilor ucrainence pentru ca acestea să nu urce în mașinile necunoscuților la graniță. Iar eforturile și preocupările mele mele vor continua în această direcție.
Partenerii noștri britanici au nevoie de informații din teren oferite de autoritățile române, noi avem nevoie de expertiza lor, și cu toții ne dorim o implicare mai mare a autorităților naționale responsabile în ce privește lupta împotriva acestui fenomen, pe alocuri scăpat de sub control, din lipsa inițiativei, a fondurilor, sau pur și simplu din nepăsare.