Sunt întrebată aproape zilnic în această perioadă de campanie electorală ce proiecte de lege doresc să promovez în calitate de deputat și printre primele răspunsuri evidențiez necesitatea organizării și desfășurării cât mai corect și transparent a concursurilor de ocupare a posturilor în entitățile publice, respectiv depolitizarea instituțiilor publice.

Însă necesitatea de tratare cu seriozitate și respect a examenelor/concursurilor de către organizatori trebuie indubitabil extinsă.

Zilele acestea s-au sesizat probleme „mai aproape de casă”, în sensul că avocații stagiari care au susținut examenul de dobândire a titlului profesional de avocat definitiv (absolvire a Institutului Național pentru Pregătirea și Perfecționarea Avocaților) au reclamat modalitatea defectuoasă de organizare a acestuia.

Sunt complet de acord cu ei. Deși am susținut în urmă cu mulți ani acest examen, între timp coordonând la rândul meu primul meu avocat stagiar și interacționând cu mulți alți colegi stagiari, nu am observat îmbunătățiri în modalitatea de examinare.
Practic, după doi ani de stagiatură ar trebui evaluate cunoștințele practice ale avocatului, iar acestea nu se reflectă în grile – cu atât mai mult în grile defectuos redactate ori a căror răspuns figurează în mod eronat pe barem. Aceeași poveste în fiecare an și parcă ne străduim să nu învățăm din greșeli și să nu evoluăm…