Tocmai am înregistrat ?️proiectul pentru modificarea Legii nr. 554/2004 a contenciosului administrativ, în sensul în care efectele suspendării unui act administrativ normativ (Hotărâre de Guvern, Ordin de ministru etc.) să se aplice pentru toată lumea, nu doar pentru persoana care a cerut suspendarea actului printr-un proces în fața instanței.
Pentru a înțelege mai bine?, vă prezint un exemplu care ne-a dat mari bătăi de cap de-a lungul anilor în domeniul transporturilor și de unde a și început discuția cât timp portofoliul era la USR PLUS. Companiile de construcții, interesate de un anumit sector de drum, cereau în instanță suspendarea unui Ordin al Ministrului Transporturilor. Decizia finală de suspendare se aplica doar pentru cazul respectiv, nu și pentru alte sectoare de drum. Un Ordin al Ministrului Transporturilor se aplica într-un loc, dar 10 km de drum mai încolo nu mai era aplicabil. Consecințele? Incoerență, tărăgănarea lucrărilor, tratament diferențiat și aglomerarea instanțelor. ?
Prin această modificare, odată ce o instanță va considera că există suficiente elemente care să suspende un act administrativ general aplicabil, consecințele vor fi și ele general aplicabile.